Modern design naambord met een klassiek materiaal

Email; een eeuwenoud materiaal met bijzondere eigenschappen. Maar wat is nou eigenlijk email? Email is een glasachtige substantie die aangebracht wordt op metalen om deze te beschermen tegen corrosie, een hygiënisch oppervlak te creëren, of gewoon om esthetische redenen. De Egyptenaren maakten al gebruik van email om hun kostbaarheden te versieren. Zo is het massief gouden dodenmasker van de bekende Egyptische koning Toetanchamon fraai met email versierd. De kleuren zijn nog immer zo sprekend als ruim 3300 jaar geleden.

Wat is nou precies email?

Email is een glasachtig materiaal dat op metalen wordt aangebracht en vervolgens bij hoge temperaturen (750 tot 900°C) wordt ingebrand. Het email is dan onlosmakelijk verbonden met het onderliggende metaal. Positieve eigenschappen van email (in vergelijking met bijvoorbeeld verf of lak) zijn:

  • Kleur-echt; geen verkleuring door UV
  • Hoog temperatuurbestendig
  • Zeer corrosie (roest) bestendig
  • Goede bestendigheid tegen krassen
  • Bestand tegen inwerking van zuren
  • Gemakkelijk schoon te maken

(ook met oplosmiddelen)

  • Elektrisch isolerend

 

Door de tijd heeft email vele toepassingen gekend; de meesten kennen het materiaal vooral uit keukens, waar het gebruikt wordt om potten en pannen en bijvoorbeeld onderdelen van fornuizen te veredelen. Als basismateriaal voor deze technische toepassingen wordt veelal dun staal gebruikt. Het dunne staal kan gemakkelijk vervormen waardoor de email laag beschadigd raakt. Dit heeft tot gevolg dat delen die onbedekt zijn aangetast kunnen raken. Wie kent niet de geëmailleerde naamborden met afspringers en roestige vegen…..

Maar de nadelen van dit klassieke materiaal zijn tegenwoordig niet meer van toepassing. Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk email achtige (glas-keramische) lagen aan te brengen op roestvaststaal. Het RVS kan daarbij best dikker zijn om zo een robuuster product te realiseren. Daarnaast is de oppervlakte- structuur niet meer enkel beperkt tot hoogglans maar kunnen tegenwoordig fraaie zijdeglans texturen gemaakt worden.

Dit opent de mogelijkheid de kwalitatief hoogwaardige eigenschappen van email te combineren met een eigentijds design. Het Nederlandse bedrijf KLOPP Products vervaardigt design naamborden op basis van RVS gecoat met glaskeramiek. Het RVS is maar liefst 3mm dik. Met een (eveneens RVS) ombouwrand resulteert dit in een naambord met een hoge kwaliteit en een luxueuze uitstraling. Een sieraad voor elke woning. Zo vindt een klassiek materiaal zijn weg terug in deze moderne tijd.

Neem voor meer informatie contact op via onze contactpagina